Enflasyon Raporu 2018-II (30 Nisan 2018)
Kapak ve İçindekiler
1. Genel Değerlendirme
Enflasyon görünümünde baz etkisi ve geçici faktörlerden bağımsız, belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.
2. Uluslararası Ekonomik Gelişmeler
Küresel büyümeye ilişkin ilk çeyrek verileri, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde büyümenin eşanlı olarak devam ettiğini göstermektedir. Her iki ülke grubunda da önümüzdeki döneme ilişkin büyüme tahminlerinin yukarı yönlü güncellenmesi küresel ekonomik büyümenin istikrarlı seyrinin devamına işaret etmektedir. Bununla birlikte, jeopolitik gelişmeler ve dış ticarette artan korumacılık söylemleri küresel büyüme görünümü üzerinde aşağı yönlü risk oluşturmaya devam etmektedir.
3. Enflasyon Gelişmeleri
Tüketici enflasyonu 2018 yılının ilk çeyreğinde bir önceki çeyrek sonuna kıyasla 1,69 puan azalarak yüzde 10,23 olmuştur. Enflasyondaki düşüş büyük ölçüde baz etkilerinden kaynaklanmış, çekirdek enflasyon göstergeleri yüksek seyrini korumuştur. Enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu seviyeler fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir.
4. Arz ve Talep Gelişmeleri
İktisadi faaliyet, 2017 yılının son çeyreğinde Ocak Enflasyon Raporunda ortaya koyulan görünümle uyumlu biçimde güçlü seyretmiştir. Bu dönemde çeyreklik büyümenin temel sürükleyicileri özel tüketim ve kamu tüketim harcamaları olmuştur. 2018 yılının ilk çeyreğine ilişkin göstergeler iktisadi faaliyetin gücünü koruduğuna işaret etmektedir.
5 . Finansal Koşullar ve Para Politikası
Yılın ilk çeyreğinde, küresel para politikalarında normalleşmeye ilişkin sinyallerin güçlenmesi ve jeopolitik gelişmelerin etkisiyle küresel risk iştahında oynaklıklar artmış, bunun sonucunda gelişmekte olan ülkelerin risk primleri yükselmiş ve para birimleri dalgalı bir seyir izlemiştir.
6. Kamu Maliyesi
2018 yılının ilk çeyreği itibarıyla bütçe açığının, vergi gelirlerinde gözlenen olumlu performansa karşın, faiz giderlerindeki artış ve vergi dışı gelirlerdeki azalma sonucunda geçen yılın aynı dönemine göre bir miktar arttığı gözlenmektedir. Bununla birlikte, yüksek düzeyde gerçekleşen Merkez Bankası kârı ve özelleştirme gelirlerinde sağlanacak artışların vergi dışı gelirleri yükseltmek suretiyle bütçe performansına önümüzdeki dönemde olumlu katkı yapacağı değerlendirilmektedir.
7. Orta Vadeli Öngörüler
Enflasyonu düşürmeye odaklı ve sıkı bir politika duruşu altında, enflasyonun yüzde 5 hedefine kademeli olarak yakınsayacağı, 2018 yıl sonunda yüzde 8,4 olarak gerçekleşeceği, 2019 yıl sonunda yüzde 6,5’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağı öngörülmektedir.