Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sosyal Medya Hesaplarını Finansal Eğitim Konularında Kullanmaya Başlıyor – 24/06/2014, (2014-47)

Paylaş
Yazdır

Sayı: 2014-47

24 Haziran 2014

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI BASIN DUYURUSU

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sosyal Medya Hesaplarını Finansal Eğitim konularında kullanmaya başlıyor.

5 Haziran 2014 tarihinde yayımlanan “Finansal Erişim, Finansal Eğitim ve Finansal Tüketicinin Korunması Stratejisi ve Eylem Planları”na ilişkin Başbakanlık Genelgesi(1) çerçevesinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) finansal eğitimi desteklemek amacıyla sosyal medya hesaplarını kullanmaya başlayacaktır.

Söz konusu Başbakanlık Genelgesi, “Tasarruf Bilincinin Artırılması ve Kuruş Kullanımının Özendirilmesi” ile “Medya Çalışanlarının İhtiyaç Duyulan Finansal Konularda Bilgilendirilmesi” konularında koordinatör/sorumlu kuruluş olarak TCMB’yi görevlendirmiştir. Bu doğrultuda, TCMB adına;

Twitter’da: @Merkez_Bankasi (Türkçe) ve @CentralBank_TR (İngilizce),

Facebook’da: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası,

YouTube’da: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ,

Flickr’da: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

hesapları açılmıştır.

TCMB, sosyal medya paylaşımlarını sadece yukarıda belirtilen hesaplardan yapacaktır. Bu hesaplar dışında sosyal medyada TCMB veya TCMB yetkilileri adına yapılacak olan paylaşımlar dikkate alınmamalıdır.

Ayrıca, 1211 sayılı TCMB Kanunu’nun(2) 68 inci maddesinin (III) numaralı fıkrasının (a) bendiyle Bankanın itibarı ve manevi şahsiyeti kanuni güvence altına alınmıştır.TCMB ile ilgili sosyal medya paylaşımlarında bu hükmün de göz önünde bulundurulması hukuki bir gereklilik olarak önem arz etmektedir.

İletişim: Sosyal medya hesapları ve kullanımı ile ilgili ayrıntılar için Basın Sözcüsü Yücel Yazar ile irtibata geçebilirsiniz.  İrtibat Tel No: 312 507 5656

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

 

Editörlere Not:

(1) 5 Haziran 2014 tarih 29021 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Finansal Erişim, Finansal Eğitim ve Finansal Tüketicinin Korunması Stratejisi ve Eylem Planları” konulu 2014/10 sayılı Başbakanlık Genelgesine buradan ulaşılabilmektedir.  2014-2017 Finansal Eğitim Eylem Planına buradan ulaşılabilmektedir. 

(2) TCMB Kanunu’na buradan ulaşılabilmektedir.

 

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI

SOSYAL MEDYA YAYIN ESASLARI

A.   TWITTER

1.    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) resmi Twitter hesapları @Merkez_Bankasi (Türkçe) ve @CentralBank_TR (İngilizce)'dir.

2.    Twitter hesapları TCMB tarafından temel olarak kamuoyunu tek taraflı bilgilendirme amaçlı kullanılmaktadır.

3.    Bir kullanıcının Twitter aracılığıyla TCMB’yi takip etmesi, TCMB’nin bu kullanıcıyı takip etmesini gerektirmemektedir.

4.    TCMB, takipçilerinin ilgisini çekebilecek paylaşımları Twitter kullanıcıları ve takipçileri ile yeniden paylaşabilir (retweet). Bununla birlikte, bu yeniden paylaşımlar TCMB’nin konu ile ilgili resmi görüşlerini yansıtmamaktadır.

5.    Twitter’ın servis dışı kaldığı durumlarda söz konusu hesaba erişilememesi TCMB’nin sorumluluğu dışındadır.

6.    Twitter üzerinden herhangi bir şekilde iletilen soru, yorum ve eleştirilere hiçbir şekilde bu platform üzerinden yanıt verilmeyecek olup, kullanıcıların soru, yorum ve eleştirilerini TCMB Genel Ağ Sitesindeki iletişim formu aracılığıyla TCMB’ye ulaştırmaları gerekmektedir.

7.    TCMB’nin resmi Twitter hesapları dışında, TCMB mensupları tarafından sosyal medya aracılığıyla yapılan paylaşımlar, yorum ve değerlendirmeler mensupların kendi görüşlerini yansıtmaktadır. TCMB mensuplarının bu yollarla yapacakları yorum ve değerlendirmeler sonucunda doğabilecek hukuki sorumluluk TCMB’ye ait değildir. 

B.   FACEBOOK

TCMB’nin Facebook ekran adı “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası”dır.
Facebook hesabı TCMB tarafından temel olarak kamuoyunu tek taraflı bilgilendirme amaçlı kullanılmaktadır.
Bir kullanıcının Facebook aracılığıyla TCMB sayfasını takip etmesi, TCMB’nin bu kullanıcıları takip etmesini gerektirmemektedir.
TCMB, takipçilerinin ilgisini çekebilecek paylaşımları Facebook kullanıcıları ve takipçileri ile yeniden paylaşabilir. Bununla birlikte, bu yeniden paylaşımlar TCMB’nin konu ile ilgili resmi görüşlerini yansıtmamaktadır.
Facebook servis dışı kaldığı durumlarda söz konusu hesaba erişilememesi TCMB’nin sorumluluğu dışındadır.
Facebook üzerinden herhangi bir şekilde iletilen soru, yorum ve eleştirilere hiçbir şekilde bu platform üzerinden yanıt verilmeyecek olup, kullanıcıların soru, yorum ve eleştirilerini TCMB Genel Ağ Sitesindeki iletişim formu aracılığıyla TCMB’ye ulaştırmaları gerekmektedir.
TCMB’nin resmi Facebook hesabı dışında, TCMB mensupları tarafından sosyal medya aracılığıyla yapılan paylaşımlar, yorum ve değerlendirmeler mensupların kendi görüşlerini yansıtmaktadır. TCMB mensuplarının bu yollarla yapacakları yorum ve değerlendirmeler sonucunda doğabilecek hukuki sorumluluk TCMB’ye ait değildir.

C.   YOUTUBE

TCMB’nin YouTube ekran adı “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası” dır.
YouTube hesabı TCMB tarafından temel olarak kamuoyunu bilgilendirme amaçlı kullanılmaktadır.
Bir kullanıcının YouTube aracılığıyla TCMB yayınlarına abone olması, TCMB’nin bu kullanıcının yayınlarına abone olmasını gerektirmemektedir.
YouTube servis dışı kaldığı durumlarda söz konusu hesaba erişilememesi TCMB’nin sorumluluğu dışındadır.
TCMB’nin resmi YouTube hesabı dışında, TCMB mensupları tarafından sosyal medya aracılığıyla yapılan paylaşımlar, yorum ve değerlendirmeler mensupların kendi görüşlerini yansıtmaktadır. TCMB mensuplarının bu yollarla yapacakları yorum ve değerlendirmeler sonucunda doğabilecek hukuki sorumluluk TCMB’ye ait değildir.

D.   FLICKR

TCMB’nin Flickr ekran adı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, hesabının adresi ise http://www.flickr.com/photos/merkez_bankasi/’dır.
Flickr hesabı TCMB tarafından temel olarak kamuoyuna görsel öge sağlama amaçlı kullanılmaktadır. TCMB tarafından Flickr üzerinden paylaşılan görsel öğelerin telif veya kullanım hakları TCMB’ye ait olup, bu öğelerin kullanıcılar tarafından kullanılması için TCMB’den izin alınması gerekmemektedir.
Bir kullanıcının Flickr aracılığıyla TCMB’yi takip etmesi, TCMB’nin bu kullanıcıyı takip etmesini gerektirmemektedir.
Flickr’ın servis dışı kaldığı durumlarda söz konusu hesaba erişilememesi TCMB’nin sorumluluğu dışındadır.
TCMB’nin resmi Flickr hesabı dışında, TCMB mensupları tarafından sosyal medya aracılığıyla yapılan paylaşımlar, yorum ve değerlendirmeler mensupların kendi görüşlerini yansıtmaktadır. TCMB mensuplarının bu yollarla yapacakları yorum ve değerlendirmeler sonucunda doğabilecek hukuki sorumluluk TCMB’ye ait değildir.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sosyal Medya Hesaplarını Finansal Eğitim Konularında Kullanmaya Başlıyor – 24/06/2014, (2014-47)