Türkiye Karekod İlke ve Kuralları Hakkında Basın Duyurusu (2020-52)

Paylaş
Yazdır

Sayı: 2020-52

21 Ağustos 2020

Türkiye Karekod İlke ve Kuralları Hakkında Basın Duyurusu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ülkemiz ödemeler altyapısının yenilikçi iş yapış yöntemlerini destekleyecek çalışmalar kapsamında Türkiye’nin kendi ulusal karekod standartlarını oluşturmuştur. 

“TR Karekod” olarak isimlendirilen ulusal karekod ilke ve kuralları ile ülkemizde perakende ödemelerde karekod kullanımının artması, ödemelerin daha kolay, verimli ve güvenli bir şekilde başlatılması ve nihayetinde daha az nakit kullanımı hedefinin desteklenmesi amaçlanmaktadır. 

Bu kapsamda, ödemeler ekosistemi içerisinde yer alan aktörler arasında ortak bir dil kullanarak birlikte çalışabilirliği sağlamak, yenilikçi girişimleri desteklemek ve ödemelerde karekod kullanımının yaygınlaştırılmasına katkı sunmak amaçlarıyla ödemeler alanı için standart bir karekod yapısı ve kurallar oluşturulmuştur. 

Yapılan çalışmanın, 2020 yılı içerisinde dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Covid-19) salgını ile birlikte önemi giderek artan ödemelerde temasın azaltılması ve elektronik ödeme yöntemlerinin benimsenmesi hususlarını da destekleyeceği öngörülmektedir.

Bu çerçevede yapılan çalışmalar kapsamında hazırlanan “Ödeme Hizmetlerinde TR Karekod’un Üretilmesi ve Kullanılması Hakkında Yönetmelik” ile eki “TR Karekod İlke ve Kuralları” dokümanları 21/8/2020 tarihli ve 31220 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

İletişim

Ayrıntılı bilgi için basin@tcmb.gov.tr e-posta adresine elektronik posta gönderilebilir.

 

Türkiye Karekod İlke ve Kuralları Hakkında Basın Duyurusu (2020-52)