Başkan Yılmaz'ın "Enflasyon Raporu-IV"ün Tanıtımına İlişkin Basın Toplantısında Yaptığı Konuşma (Ankara, 26/10/2010)

Paylaş
Yazdır

Değerli Basın Mensupları, Saygıdeğer Konuklar,

Enflasyon Raporu'nun 2010 yılı son sayısının ana mesajlarını sizlerle paylaşacağımız bu toplantıya hoşgeldiniz.

Rapor'da, her zaman olduğu gibi, para politikası kararlarına temel oluşturan iktisadi görünüm özetlenmekte, küresel ve yerel makroekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerimiz paylaşılmakta ve son üç aydaki gelişmeler doğrultusunda güncellediğimiz orta vadeli enflasyon tahminlerimiz ile para politikası duruşumuz sunulmaktadır.

Değerli Basın Mensupları,

Enflasyon görünümü ve iktisadi faaliyete ilişkin olarak biraz sonra sizinle detaylı olarak paylaşacağım değerlendirmelerimize geçmeden önce, yurt içi iktisadi görünüm üzerinde belirleyici olmaya devam eden küresel ekonomideki gelişmeleri kısaca özetlemek istiyorum.

Yılın üçüncü çeyreğinde açıklanan veriler küresel iktisadi faaliyette ikinci bir daralma olasılığının zayıf olduğuna, ancak toparlanmanın oldukça yavaş ve kademeli gerçekleşeceğine işaret etmektedir. Büyüme dinamikleri açısından gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında gözlenen belirgin ayrışmanın yılın ikinci çeyreğinde de sürdüğü ve küresel büyümeyi gelişmekte olan ülkelerin sürüklemeye devam ettiği görülmektedir (Grafik 1). Öte yandan, gelişmiş ülkelerin emek piyasalarındaki olumsuz görünümün devam etmesi, söz konusu ekonomilerdeki toparlanmanın yavaşlığını teyid ederken istihdam koşullarındaki iyileşmenin uzun süre alacağını düşündürmektedir (Grafik 2).

Başkan Yılmaz'ın "Enflasyon Raporu-IV"ün Tanıtımına İlişkin Basın Toplantısında Yaptığı Konuşma (Ankara, 26/10/2010)