Ödemeler Dengesi İstatistiklerinde Yapılan Revizyonlara İlişkin Basın Duyurusu (2022-46)

Paylaş
Yazdır

Sayı: 2022-46

11 Kasım 2022

Ödemeler Dengesi İstatistiklerinde Yapılan Revizyonlara İlişkin Basın Duyurusu

Ödemeler Dengesi “Cari İşlemler Hesabı” altındaki “Hizmetler Dengesi/Seyahat/Gelir” ile “Birincil Gelir Dengesi/Ücret Ödemeleri/Gider” kalemlerinde revizyon yapılmıştır. İki revizyon sonucunda Ödemeler Dengesi Cari İşlemler Hesabı revize edilen dönemde toplam 26,8 milyar ABD doları artı yönlü güncellenmiştir. 

Turizm istatistiklerinin iyileştirilmesine yönelik olarak Türkiye İstatistik Kurumu tarafından T.C. Ticaret Bakanlığı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Bankalararası Kart Merkezi iş birliğiyle yürütülen revizyon çalışması kapsamında yeni veri kaynakları sisteme entegre edilmiş, metodolojik iyileştirmeler gerçekleştirilmiş ve 2012 yılına kadar geriye dönük olarak turizm istatistikleri güncellenmiştir. Revizyon sonrasında Ödemeler Dengesi “Cari İşlemler Hesabı” altındaki “Hizmetler Dengesi/Seyahat/Gelir” kalemi, 2012–2022 Ocak-Ağustos arasında toplam 22,4 milyar ABD doları yukarı yönlü güncellenmiştir.

Ayrıca, veri kalitesinin artırılması ve yeni veri kaynaklarının veri derleme sürecine entegrasyonu çalışmaları sonucunda Ödemeler Dengesi “Cari İşlemler Hesabı” altındaki “Birincil Gelir Dengesi/Ücret Ödemeleri/Gider” kalemi, 2017-2022 Ocak-Ağustos arasında toplam 4,4 milyar ABD doları aşağı yönlü güncellenmiştir.

Ayrıntılı veri ve bilgilere Ödemeler Dengesi İstatistikleri sayfasından erişilebilir.

Kamuoyunun bilgisine sunulur. 

İletişim 

Ayrıntılı bilgi için basin@tcmb.gov.tr e-posta adresine elektronik posta gönderilebilir.

Ödemeler Dengesi İstatistiklerinde Yapılan Revizyonlara İlişkin Basın Duyurusu (2022-46)